Fištrek kot prepoznavni element volilne kampanje

6 years ago  •  By  •  0 Comments

V času pred županskimi volitami septembra 2014 sem za mariborskega županskega kandidata, dr. Andreja Fištravca, izdelala podobo njega samega.

Grafična podoba, lik oz. ikona Fištrek kandidata prikazuje na minimalističen, karikiran način, pri čemer izpostavi njegove prepoznavne zunanje značilnosti: klobuk, ‘širok pogled’ (kot se sam rad pošali s strabizma) in značilna oblačila.

Zraven navedenih elementov so v podobi prisotni prepoznavni elementi vrstni red kandidata – izžrebana številka 1 in značilna belo-modra barvna kombinacija, izpeljana iz barvne palete oglasnih sporočil za Fištravčevo kampanjo.


Podoba je hitro dobila ime, izhajajoče s priimka samega kandidata in pa preproste, otroške grafične uprizoritve; ljubkovalno poimenovane kar Fištrek. Fištrek se je v času predvolilne kampanje pojavljal na majicah in priponkah, člani Liste župana Andeja Fištravca oz. kandidati za Mestni svet MO Maribor pa smo ga kar hitro posvojili. Prvotne majice s sloganom ‘Gremo naprej’ so zamenjale majice s Fištrekom in priponke, ki smo jih lahko videli med občinstvom na vseh soočenjih na nacionalnih in komercialnih TV postajah. Fištrek se je nazadnje pojavil tudi na slavnostni torti, ki jo je županski kandidat ob vnovični zmagi na volitvah s 74% prenostjo oktobra 2014 razrezal v svojem štabu.

Fištrek sam po sebi prevzema formo in obliko risanih likov Artida. S tem načinom uprizoritve lika se je Fištrek pridružil desetinam drugih likov Artida, ki sem jih v preteklih letih ustvarila v druge namene (živalski liki, ljudje različnih narodnosti, športno aktivni, domišljijski liki, itn.).

Uporaba podobe, ki reprezentira dejansko osebo in povzema nekatere najbolj prepoznavne lastnosti te osebe, lahko doprinese k prepoznavnosti te osebe. Že sama vidnost in zapomnljivost pa sta pomemben faktor oglaševanja ne glede na tehniko, s katero je bil izdelan končni izdelek.

fistrek-ajda-gregorcic

Submit a Comment