Adijo, Lumpi!

4 years ago  •  By  •  0 Comments

Otroška blagovna znamka Lumpi (Mercator) je ponovno doživela temeljito prenovo. Od prikupnega lika Lumpija s špagetkastimi lasmi do skupine štirih prijateljev (Luka, Uma, Miki, Pia, Iki) je sedaj podoba te otroške blagovne znamke prevzela manj osebno grafično podobo.

lumpi-prenova-graficne-podobe-blagovne-znamke

Namesto upodobitev otroških likov zaznamuje izdelke blagovne znamke Lumpi sedaj generični pisan vzorec z živalskimi in rastlinskimi otroškimi motivi (polžki, ptiči, sove, gobice, rožice, srčki, zvezdice ..).

Grafika je, si upam trditi, precej generična, saj se ta ne navezuje na preteklo grafično podobo blagovne znamke, prav tako pa bi jo bilo mogoče uporabiti za katerokoli drugo grafično podobo otroških izdelkov.

lumpi-prenova-graficne-podobe-blagovne-znamke_02

Odgovora na to, zakaj je prišlo do tako temeljite prenove oz. redefinicije blagovne znamke, do sedaj še nisem zasledila, je pa verjetno povezana s prodajo podjetja Mercator sosednji Hrvaški.

Vedno, ko prepoznavna blagovna znamka v celoti prenovi grafično podobo, postanem nostalgična in se z veseljem spominjam pretekle grafične podobe, na katero so se moje oči že navadile. Posledično sem do prenovljene grafične podobe ponavadi skeptična, saj je znano, da se ob pogostem stiku z blagovno znamko čustveno navežemo na določene grafične elemente in načine komuniciranja.

Morda me moti dejstvo, da je prenovljena podoba grafično precej manj oblikovno zahtevna za izdelavo kot pretekle, saj ne zahteva kompleksnih ilustratorskih sposobnosti.

lumpi-prenova-graficne-podobe-blagovne-znamke_04

Je pa nova grafična podoba blagovne znamke Lumpi zelo razgibana in igriva ter jih na trgovskih policah ni težko opaziti, kar je bistvo vsake blagovne znamke – razlikovanje in definicija oz. prepoznavnost. Ki pa jo bo zaradi prenove potrebno ponovno zgraditi, da se bodo lahko otroci in starši, ki so v tem primeru ciljno občinstvo, z njo poistovetili.

Kako bodo pri Mercatorju reševali problem maskot na dogodkih in ponovno utrjevali prepoznavnost blagovne znamke pri otrocih, je vprašanje. Se pa že veselim novih kreativnih načinov komuniciranja te dolgoletne blagovne znamke.

Submit a Comment